Door Rudy Reichstadt

Dit artikel verscheen op 1 juni in Franc-Tireur: Variole du singe : nouvelle lubie des complotistes (PZ)

Het nieuwste virus in het nieuws, de apenpokken, kon niet anders dan de verbeelding prikkelen van de complosfeer en zijn vele vertakkingen …

Het nieuwe lievelingetje van de samenzweringstheoretici zijn de “monkeypox” oftwel “apenpokken“. Deze besmettelijke ziekte, die zich aan het begin van deze eeuw buiten het Afrikaanse continent heeft verspreid, heeft zich de afgelopen maand in Europa verspreid, waar enkele tientallen gevallen zijn gemeld. Op dit moment zijn de deskundigen er gerust in dat de besmetting zich slechts op beperkte verspreidt en dat dit niet tot een epidemie leidt die vergelijkbaar is met Covid-19.

Het was onvermijdelijk dat de samenzweringstheoretici, die echt alles aangrijpen, er geen gras over zouden laten groeien: “Na de varianten, de pokken. Wat maakt het middel uit, als we maar van schrik sterven“, schreef André Bercoff, de grote epidemioloog van Sud Radio, op Twitter, flirtend met manipulatie van de media.

Volgens QAnon-aanhanger Alexis Cossette uit Quebec, komen de monkeypox eigenlijk van de anti-Covid vaccins. Zijn argument? Het AstraZeneca-vaccin maakt gebruik van een adenovirus uit chimpansees. Dat is waar. Maar hetzelfde adenovirus wordt sinds 2014 ook gebruikt in een griepvaccin. En de onderzoekers zijn categorisch: een verband tussen het vaccin en de apenpokken is “wetenschappelijk onmogelijk” om de goede reden dat de betrokken adenovirussen en het apenpokkenvirus – die al meer dan vijftig jaar bekend zijn en over de hele wereld worden bestudeerd – absoluut niets met elkaar te maken hebben.

Professor Christian Perronne, een ster van de covid-skeptische complosfeer, heeft een verklaring afgelegd waarin hij vermoedt dat Bill Gates niet geheel los staat van de opkomst van het virus op het Europese continent. De infectioloog vermoedt zelfs een vrijwillige genetische wijziging van het apenpokkenvirus “om het overdraagbaarder of virulenter te maken“! En om te besluiten: “Het is te groot! Is het doel van deze nieuwe zaak om alle vervoer op te schorten en de planeet op te sluiten? Er is genoeg reden om je dat af te vragen.

Samenvattend: voor sommigen is monkeypox een onschuldige ziekte waarmee men ons bang wil maken om ons beter te controleren en een nieuw vaccin verplicht te maken. Voor anderen daarentegen is het een zeer gevaarlijk biologisch wapen dat willens en wetens is ontworpen en verspreid met het doel om de bevolking te reduceren en vervolgens een wereldregering te vestigen. Voor hen allemaal is het een samenzwering, alweer!

Zullen ze ooit stoppen met het verzinnen van nieuwe ’theorieën’? Reken maar dat ze dat niet zullen doen. Want door de ongegronde geruchten van de vorige dag (over Covid of Oekraïne, bijvoorbeeld) te kruisen met die van de dag ervoor, stellen zij het moment van de afrekening uit en vermijden zij te reageren op de werkelijkheid die onvermijdelijk hun catastrofale profetieën tegenspreekt. Dit kan als een kunst worden gezien. Of als pathologisch gedrag. Samenzweringen, de kinderpokken van de rede.