Helaas blijken sommige onderzoeksjournalisten die zich bezig houden met het bestuderen van complotfantasieën zelf niet geheel immuun te zijn voor het gedachtegoed dat ze bestuderen. Zo menen bijvoorbeeld Laudy van den Heuvel, Alexander Beunder en Peter Keizer in een artikel voor de Groene Amsterdammer ontdekt te hebben dat de John Birch Society (JBS), een Amerikaanse extreem-rechtse groep, een belangrijke rol speelt bij de protesten tegen de coronamaatregelen in Nederland. De voormannen Willem Engel en Jeroen Pols van Viruswaarheid waren namelijk aanwezig bij de demonstratie tegen de coronamaatregelen op 29 augustus in Berlijn, waar ze contact hadden met Robert F. Kennedy jr. De onderzoeksjournalisten beweren: “Die avond in Berlijn heeft Viruswaarheid niet alleen de samenwerking met Kennedy beklonken, maar ook de deur wagenwijd opengezet voor een Amerikaanse complotorganisatie die stamt uit de tijd van de Koude Oorlog: de John Birch Society.”

Foto van Jeroen Pols, Robert F. Kennedy Jr. en Willem Engel. Berlijn, augustus 2020 (Facebook).

Want volgens hen werkt Robert F. Kennedy jr.  nauw samen met de JBS. Dat blijkt in het artikel echter alleen uit de aanwezigheid van RFKjr in een zoomsessie met G. Edward Griffin die op Youtube verscheen. Niet echt een heel sterke connectie. Helaas blijft het bij dit ene flinterdunne verband tussen RFKjr. en de JBS. Desondanks stellen de auteurs van het artikel in de Groene Amsterdammer: “De Society gebruikt een netwerk van invloedrijke personen en organisaties om haar boodschap te verspreiden. En Kennedy is daar onderdeel van.” Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat de neef van de vermoorde president John F. Kennedy nauw zou samen werken met de JBS, aangezien zij zijn oom (en ook zijn vermoorde vader Robert Kennedy) beschouwen als een handlanger van de communisten die zij te vuur en te zwaard bestrijden. In de uitzending van Pointer komt Bart Verhoeven aan het woord over de JBS. Hij schreef hier over: “[T]he Birch founder [Robert Welch] became convinced [John F.] Kennedy was either inexplicably soft on communism or simply an “amoral man” and “ball-carrying on behalf of the Communist aims here in the United States.” (1)

Het tijdschrift van de John Birch Society, New American. Cover van 7 december 2020.

Ook de banden van de door hen genoemde Sacha Stone en Dolores Cahill met de JBS worden niet verder toegelicht. Van G. Edward Griffin is bekend dat hij al sinds de jaren zestig een vooraanstaand lid is van de JBS en Alex Jones verspreid als sinds jaar en dag bircherachtig gedachtegoed. Ze noemen verder nog de libertariër Karel Beckman, die vermeld wordt op de website van G. Edward Griffin en wat artikelen schreef voor o.a. Gezond Verstand. De auteurs beweren daarna: “Ook de brandbrief die de Nederlandse artsen begin juli schreven tegen de coronawet blijkt onderdeel te zijn van een door de John Birch Society beïnvloede campagne. Hoewel misschien niet alle betrokken zich daar van bewust zijn geweest.” Hoe dan? Nou doordat Elke de Klerk, een Nederlandse huisarts contact heeft met Heiko Schöning, die de lijfarts van RFKjr. zou zijn. Lijkt mij niet echt handig om een lijfarts in Duitsland te hebben als je in de VS woont, maar ja. De invloed van de JBS zou dus moeten blijken uit het feit dat de lijfarts van RFKjr. contact heeft met een Nederlandse huisarts. Het verband tussen de JBS (G. Edward Griffin) en RFKjr. is echter nog steeds alleen maar gebaseerd op de aanwezigheid van beiden in een zoomsessie van Sacha Stone.

Robert F. Kennedy Jr. tijdens een interview met Yahoo Finance (Youtube).

Op de website van het tijdschrift van de JBS, New American, is niets te vinden over Robert F. Kennedy jr. Bovendien steunt New American Donald Trump in het absurde idee dat de presidentsverkiezingen “gestolen” zouden zijn, terwijl RFKjr. in een interview met Yahoo Finance in januari 2020 in niet mis te verstane bewoordingen afstand nam van Donald Trump. Het hele kaartenhuis van Laudy van den Heuvel, Alexander Beunder en Peter Keizer valt hiermee in elkaar. De John Birch Society is volgens sommige journalisten bezig aan een bescheiden revival, maar een centrale rol in het verzet en protest tegen de coronamaatregelen speelt zij zeker niet. Niet in de Verenigde Staten en zeker niet in Europa. Daarvoor hadden de onderzoeksjournalisten beter kunnen kijken naar de activiteiten en het netwerk van Ärzte für Aufklärung en in het bijzonder de rol van Heiko Schöning daarin.

(1) Bart Verhoeven, The rearguard of freedom: the John Birch Society and the development of modern conservatism in the United States, 1958-1968.

Naschrift: In haar oordeel schrijft de Raad voor de Journalistiek n.a.v. een klacht van Café Weltschmerz e.a. op 12 juli 2021: “Voor zover de klacht is gericht tegen de beweringen in de artikelen van 20 december 2020 en 5 januari 2021 dat Gezond Verstand, Beckman en/of Café Weltschmerz in het netwerk zitten van de John Birch Society dan wel samenwerken of strijden met de John Birch Society (onderdeel b.) hebben De Groene Amsterdammer en Pointer onzorgvuldig gehandeld.” https://www.rvdj.nl/2021/30