Ondanks de waarschuwingen van de Italiaanse regering en de gezondheidsautoriteiten kwamen op 30 mei in Milaan en op 2 juni j.l., de 74e nationale feestdag, duizenden demonstranten samen op de piazza del Popolo in Rome. Ze kozen in navolging van de Gilets Jaunes voor een veiligheidsvest als symbool, maar dan in de kleur oranje vandaar de naam: Gilet Arancioni. Hun protest was gericht tegen de lock down maatregelen van de centrum-linkse regering die volgens hen nergens toe dienen omdat het corona virus domweg niet bestaat. Het was daarom ook niet nodig om aan social distancing te doen of om mondkapjes te dragen. Vrij voorspelbaar resulteerde dat in een forse toename van het aantal besmettingen in Lombardije. Het virus is volgens de volgelingen van Antonio Pappalardo een verzinsel van de regering om de bevolking te manipuleren. Hoe onwaarschijnlijk dit ook allemaal klinkt, het feit dat duizenden Italianen samenkomen geeft al aan hoe wijdverbreid het geloof aan een wereldwijd complot is.

Antonio Pappalardo op de demonstratie in Rome op 2 juni 2020.

Leider van deze nieuwe beweging is een excentrieke ex-generaal van de carabinieri (militaire politie), Antonio Pappalardo (73). Eerder was hij actief als kamerlid voor de sociaal-democratische PSDI, hij was daarna lid van de neo-fascistische Alleanza Nazionale, hij was ook al betrokken bij de Movimento Liberazione Italia en later bij de forconi. Pappalardo fulmineert die middag in Rome tegen Bill Gates, tegen de E.U., tegen George Soros, tegen de ‘communistische’ Italiaanse regering onder leiding van Giuseppe Conte, tegen vaccinaties, tegen 5G, tegen wat eigenlijk niet? De beweging is een bonte verzameling van malcontenten, uiteenlopend van (neo-)fascisten, tegenstanders van vaccinatie tot andere samenzweringsfantasten. Hij wil dat Italië uit de euro stapt en de lira italica invoert, waarbij hij zich laat inspireren door de ideeën van Hjalmar Schacht de grondlegger van de economische politiek van de nazi’s in 1933.

“Walet Humm”, L’utopia dell’ummita. Morrone editore, Siracusa 2010.

Volgens Pappalardo is covid-19 enerzijds een verzinsel maar anderzijds te genezen met yoga. In ieder geval is een vaccin overbodig en zelfs schadelijk voor de gezondheid.  Op Facebook zei hij in 2018 dat hij op 6 februari 2000 een buitenaards wezen van de onbekende planeet Ummo (13,5 lichtjaren van de aarde) heeft ontmoet. Deze geeft hem een manuscript (deels in het Spaans, deels in het Frans en een heel klein deel in het Italiaans) en verzoekt hem het pas over tien jaar te publiceren. In 2010 verscheen onder de naam Walet Humm Utopia dell’Ummità bij een kleine Siciliaanse uitgeverij. Het boek staat bol van de complotten.

Antonio Pappalardo heeft geen bezwaar tegen het spreken voor een groep die zich uitspreekt voor het nationaal socialisme en zich tooit met een verwijzing naar de RSI, de Repubblica Sociale Italiana (de republiek van Salò).

De kans dat il generale Antonio Pappalardo en zijn Gilet Arancioni veel aanhang zullen krijgen acht ik zeer klein, maar het geeft helaas wel aan dat er een acceptatie is voor samenzweringstheorieën die verder gaat dat dan de traditionele marges in de maatschappij en dat men niet bang meer is om zich massaal op straat te vertonen. Het is in zekere zin onderdeel van de politieke normaliteit geworden, waar ook traditionele politici dus steeds meer rekening zullen moeten houden. Onlangs nog hield bijvoorbeeld de ex-M5S politica Sara Cunial een rede in het parlement waarin zij Bill Gates en premier Conte aanklaagde voor misdaden tegen de menselijkheid. Iets wat breed werd uitgemeten in de ‘alternatieve’ media van anti-vaxxers en andere complotisten en ook werd opgepikt door conservatieve krachten in de orthodoxe kerk in Moldavië.

Peter Zegers