Door Théo Laubry

Met toestemming van de auteur en Conspiracy Watch vertaald uit het Frans. Het origineel verscheen op 6 maart 2022 en is hier te raadplegen: L’Ukraine, révélatrice du penchant de l’alt-right américaine pour Poutine (PZ)

Voor Donald Trump was de inzet van Russische tanks aan de grenzen van Oekraïne een geniale zet om de vrede te bewaren…

Terwijl de oorlog in de Oekraïne voortwoedt na de invasie op bevel van Vladimir Poetin, heeft de Amerikaanse alt-right zich opnieuw getoond door de kant van de Russische president te kiezen, zozeer zelfs dat de meest invloedrijke vertegenwoordigers ervan nu niet meer veel verschillen van de officiële woordvoerders van het Kremlin in de Verenigde Staten. Van Tucker Carlson tot Steve Bannon, en niet te vergeten Donald Trump en Alex Jones, zij hebben allen hun sympathie betuigd voor een autoritaire leider die de soevereiniteit van een buurland schendt en het internationaal recht schendt. Tussen samenzweringsretoriek en fascinatie bekijken wij de standpunten en commentaren van deze verschillende persoonlijkheden in de afgelopen weken.

Alex Jones: geheim laboratorium en George Soros

Alex Jones, superster van extreemrechts, is een van de meest gevolgde complotisten in de Verenigde Staten. Aan het hoofd van een desinformatie supermachine, InfoWars, die een omzet van enkele miljoenen dollars per jaar genereert, heeft de Texaan een zeer grote invloed op conservatieve kringen, met name de meest radicale vleugel van de aanhangers van Donald Trump. Ongefilterd en radicaal omarmt hij alle samenzweringstheorieën en versnelt hij hun verspreiding op Amerikaans grondgebied maar ook in de wereld dankzij het Internet.

De oorlog in Oekraïne ontsnapt niet aan deze regel, zoals Tristan Mendès France ons in zijn laatste wekelijkse pastille op France Inter in herinnering brengt:

“Er is nu een echte wereldmarkt in samenzweringstheorieën. Slechts één voorbeeld met dit ongelooflijke traject van valse informatie, waarin in feite wordt uitgelegd dat de Russische interventie alleen Amerikaanse militaire laboratoria in Oekraïne zou treffen, om te voorkomen dat zij een nieuwe Covid zouden creëren. Dit totaal krankzinnige idee werd dus gelanceerd door een pro-Trump Amerikaanse burger en aanhanger van de QAnon beweging, vervolgens werd het opgepikt door de paus van de Amerikaanse complotisme Alex Jones, vervolgens doorgegeven door een extreemrechtse Indiase media, en vervolgens opgepikt door de Russische ambassade in Bosnië-Herzegovina en het Telegram account van de Russische staatsmedia Sputnik, en tenslotte belandde het op complotsites in Frankrijk.”

Een theorie die zich al dagenlang als een lopend vuurtje verspreidt op sociale netwerken, ondanks de weerlegging door verschillende media, zoals Agence France Presse en USA Today.

Maar dat is niet alles. Alex Jones raadde de Oekraïners inderdaad aan de aanwezigheid van de Russen op hun grondgebied te aanvaarden om de invloed tegen te gaan die de Amerikaanse miljardair George Soros op hun jeugd zou kunnen hebben: “Hij zal de ballen van jullie kinderen afsnijden […]. Je hebt de keuze tussen de Russen of Soros, die achter je kinderen aan zullen komen.

De in Hongarije geboren joodse zakenman, die nooit onder stoelen of banken heeft gestoken dat hij Oekraïne steunt tegen Rusland, is al jaren een doelwit voor extreemrechts en complotisten, die hem ervan beschuldigen mensen te perverteren en de wereld te beheersen.

Tucker Carlson en Steve Bannon als Kremlin communicators

De eerste is de sterpresentator van de conservatieve zender Fox News, de laatste is de architect van de campagne van Donald Trump in 2016 en de voormalige baas van de extreemrechtse samenzweringsgerichte website Breitbart News. De twee mannen, die bekend staan om hun choquerende uitlatingen, hun nabijheid tot supremacistische kringen en hun voorliefde voor alternatieve feiten, laten geen gelegenheid voorbijgaan om onwaarheden en valse informatie aan hun publiek te verspreiden. Terwijl ze zich de afgelopen maanden concentreerden op onjuiste informatie over de pandemie, de vaccins of de bestorming van het Capitool, zagen ze de oorlog in Oekraïne als een nieuwe kans om nieuws te maken en hun politieke agenda te bevorderen. En het minste wat we kunnen zeggen is dat dit laatste volledig in de lijn van dat van het Kremlin lijkt te liggen.

Of het nu via Tucker Carlson van Fox News is of via de War Room podcast van Steve Bannon, het verhaal van Moskou dat militair ingrijpen in Oekraïne rechtvaardigt, is de afgelopen weken ongegeneerd uitgezonden aan honderdduizenden luisteraars en kijkers. “De Democraten willen dat je Vladimir Poetin haat,” zegt zelfs de meest invloedrijke conservatieve tv-presentator in de VS in zijn Tucker Carlson Tonight show. Dit werd in het Russisch vertaald en een paar uur later uitgezonden op de regeringszender Russia Today.

Bron: Twitter.

In verschillende surrealistische episodes in de dagen voorafgaand aan de invasie, vermenigvuldigde de beschermeling van Rupert Murdoch de onwaarheden, door zelfs te suggereren dat het land van Volodymyr Zelensky slechts een “tirannie” zou zijn in de handen van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een misleidend argument dat met name door Vladimir Poetin wordt aangevoerd om zijn oorlogszuchtige beleid ten aanzien van Oekraïne te rechtvaardigen en dat Steve Bannon ook overneemt door er een persoonlijke noot aan toe te voegen: “Oekraïne is geen land. Het is een soort concept. Een corrupte regio die de Clintons veranderd hebben in een kolonie waar ze geld kunnen stelen.” Hij maakte er ook geen geheim van dat het anti-LGBT-beleid van Rusland een belangrijke reden is om de Russische leider te steunen.

Bron: Twitter.

Donald Trump, de gestolen verkiezingen en de oorlog in Oekraïne

De relatie van Donald Trump met Vladimir Poetin en Oekraïne is complexer. De relatie tussen de twee mannen is gedurende zijn gehele ambtstermijn in de Verenigde Staten in het nieuws geweest. Hoewel het Mueller-rapport niet formeel kon concluderen dat er sprake was van collusie tussen zijn campagneteam in 2016 en Rusland, heeft de voormalige Amerikaanse president zijn bewondering voor Vladimir Poetin tijdens zijn vier ambtsjaren nooit onder stoelen of banken gestoken, waardoor hij een lawine van kritiek aantrok en de verdenkingen van een deel van de Amerikanen, met name Democraten, versterkte. Hij kreeg in 2019 ook te maken met een afzettingsprocedure, gestart door de Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, na de druk die hij uitoefende op de Oekraïense president om een onderzoek te openen naar de commerciële activiteiten van de zoon van Joe Biden in Oekraïne.

De crisis in Oekraïne zal de perceptie van zijn tegenstanders niet veranderen, want de miljardair kon het niet laten een nieuwe controverse te creëren toen hij er door de conservatieve podcasters van de Clay Travis en Buck Sexton Show naar werd gevraagd: “Ik zag dat en ik dacht: ‘Dat is geniaal’,” verklaarde hij in de nasleep van Vladimir Poetins erkenning van de separatistische republieken van de Donbass op 21 februari en de positionering van Russische troepen aan de grenzen van de Oekraïne.

Wat is hij toch slim!” voegde hij daar enkele seconden later aan toe, alvorens aan te bevelen deze manoeuvre te ook gebruiken om de migratiestromen aan de grens met Mexico te beheersen.  Geen veroordeling, geen kritiek op het hoofd van het Kremlin, maar aanvallen op de huidige bewoner van het Witte Huis. De verklaring van de crisis is volgens hem eenvoudig: de verkiezingen zijn gestolen, Joe Biden is een onwettige president en niets van dit alles zou zijn gebeurd als hij nog aan het roer stond. Een samenzweringstheorie die Donald Trump bijna twee jaar lang heeft gepromoot en die, hoewel herhaaldelijk ontkracht, de harde kern van de Republikeinse partij en de volgelingen van de QAnon-beweging blijft begeesteren. Het is zelfs door de Russische ambassadeur persoonlijk doorverteld in de Verenigde Naties.

Bron: Twitter.

Op de Conservative Political Action Conference, de jaarlijkse megabijeenkomst van Amerikaanse conservatieven, die op zaterdag 26 februari in Orlando werd gehouden, bracht Donald Trump het onderwerp opnieuw ter sprake, maar hij was minder lyrisch over Vladimir Poetin: “Het probleem is niet dat Poetin intelligent is, dat is hij duidelijk wel. Het probleem is dat onze leiders idioten zijn. […] Hij bespeelt Biden als een trommel en het is niet leuk om naar te kijken.

Ditmaal liet de 45ste president van de Verenigde Staten niet na zijn medeleven te betuigen met het Oekraïense volk en de invasie aan de kaak te stellen: “Deze aanval is afschuwelijk. We bidden voor het Oekraïense volk. Moge God hen allen zegenen.” We mogen niet vergeten dat Donald Trump zich opnieuw kandidaat wil stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024. De meerderheid van de Amerikaanse bevolking steunt echter de sancties tegen Rusland.

Ook andere bekende figuren uit de extreemrechtse hoek zijn in het nieuws geweest, zoals de Republikeinse afgevaardigde Marjorie Taylor Greene, die dicht bij de QAnon-beweging staat, en Paul Gosar, die deelnam aan een conferentie van het America First Political Action Committee van de supremacistische activist Nick Fuentes, waar de Russische president werd toegejuicht en Adolf Hitler werd bejubeld.

Dit onvolledige overzicht bevestigt eens te meer de ideologische overeenkomst van de etno-nationalistische rand van de Republikeinse Partij met het Rusland van Vladimir Poetin, vaak gerechtvaardigd door argumenten gebaseerd op complotistische redeneringen. En het terugkrabbelen van enkele van haar vertegenwoordigers na de inval in Oekraïne kan deze ideologische overeenkomst niet verhullen – die sinds de sensationele intrede in de politiek van Donald Trump in 2015 algemeen bekend is geworden.