Door Pierre Plottu en Maxime Macé

Verschenen op 29 maart onder de titel: Pétainistes, hooligans et identitaires réunis au meeting de Zemmour op de website van Streetpress (PZ)

Neonazi-hooligans, identitairen, petainisten… Alle (of toch bijna alle) bruine en extreemrechtse activisten van Frankrijk kwamen Zemmour steunen op een bijeenkomst op het Trocadéroplein in Parijs.

On est chez nous“, schreeuwde de menigte van enkele duizenden mensen die naar het Trocadéroplein waren gekomen voor de grote bijeenkomst van Eric Zemmour in Parijs op zondag. “Macron assassin” en “Dehors les arabes” (Weg met de Arabieren) viel ook nog te horen tijdens de bijeenkomst. De juiste ambiance dus, ook al is het niet echt een verrassing meer op een bijeenkomst van de Maurrassiaanse kandidaat. Deze keer lijkt er tenminste niet eens iemand in elkaar geslagen te zijn. Dat is goed nieuws, vooral omdat het niet onwaarschijnlijk zou zijn geweest gezien de afkomst van het publiek. Alle (of bijna alle) extreemrechtse activisten van Frankrijk hadden de reis gemaakt.

Allereerst troffen we er de extreemrechtse hooligans aan. De nazi’s van Clermont Nationaliste – verantwoordelijk voor gewelddadige rellen de dag ervoor in de Auvergne -, uit Orléans, Lyon en natuurlijk uit de hoofdstad waren allen aanwezig op het Trocaderoplein. Een aantal van hen was al vroeg in de ochtend uit hun respectievelijke steden vertrokken en kwam per bus samen aan in Parijs. Anderen kwamen met de trein of met de auto. Zoals de “pro-Z” identitaire activisten van Valence Patriote, die een delegatie stuurden. Of die van Rempart, een nieuwe groep jonge fans van fascistische goodies die het Zemmour steunen. Het waren leden van deze galaxie, en met name de Zouaves Paris, die de activisten van SOS Racisme in elkaar hadden geslagen op de bijeenkomst van Zemmour in Villepinte (1).

In de menigte die zich verzamelde om te luisteren naar de sprekers van Reconquête! deelden de hooligans zich op in kleine groepjes, waarschijnlijk omwille van de discretie. Sommigen van hen werden zelfs gezien in blauwe T-shirts met de woorden “service d’ordre” (ordehandhaving) erop, die ondanks de lentewarmte gedragen werden over een trui. De lange mouwen hadden voor sommigen, het moet worden gezegd, het voordeel dat ze de tatoeages die het Derde Rijk verheerlijken aan het zicht onttrokken. Al deze mensen waren echter duidelijk op hun hoede.

Petainisten en identitairen

Onder de “celebrities” van de fachosphère die op de bijeenkomst aanwezig waren, kon StreetPress de trotse vertegenwoordigers van de elite van het rechtsextremisme identificeren. Zo kwamen de Petainisten van de Parti de la France met hun voorzitter, Thomas Joly (die graag poseert met t-shirts ter meerdere glorie van Pétain), de homofoob Pierre-Nicolas Nups (die de voorkeur geeft aan de fascisten van de Spaanse Falange) of de zangeres Epona (die meer voor SS cosplay voelt).

De fundamentalistische katholieken van Civitas stuurden het hoofd van hun Parijse afdeling, de jeugdige Mathieu Goyer, die ter meerdere glorie van Vladimir Poetin zijn beste T-shirt aantrok, “Nobelprijs van het geduld“. Hij grossierde in selfies met Zemmours partijfunctionarissen en optredens voor de media.

Voormalige leden van Génération identitaire, wier ideeën Zemmour grotendeels overneemt, waren ook aanwezig. De pasionaria van extreemrechts, Thaïs d’Escufon (2), mocht zelfs het podium betreden voordat de toespraken begonnen. De fachosphère influencer kon zo veel selfies en stories maken. Het gerucht gaat ook dat de jonge vrouw, die de laatste tijd regelmatig aanwezig is op de pro-Zemmour-bijeenkomsten en vergaderingen, in de slotfase een officiële functie bij Reconquête! zou kunnen krijgen. De “Normaux“, een Parijse reïncarnatie van de ontbonden Génération identitaire, werden ook in de menigte opgemerkt. En Action Française, die voornamelijk was gekomen om haar krant te verkopen.

Romain Carrière, die verantwoordelijk is voor de gevechtstraining van de identitairen in het zuidwesten, is ook gekomen. Hij kwam opdagen met zijn nieuwe metgezellin Erga, die een beroepsmatige verspreider van nationalistische propaganda op YouTube en TikTok is. De voormalige kandidaat van Front National bij de departementale en regionale verkiezingen die zich nu bij Reconquête! heeft aangesloten, moet zeker een beetje teleurgesteld zijn geweest door de toespraak van zijn kandidaat, die het niet één keer over remigratie of de Grote Vervanging had. En die zelfs als voorbeeld een jonge Franse verzetsstrijder en martelaar van de middelbare school van Buffon noemde, namelijk Lucien Legros, die lid was van de communistische verzetsgroep Francs-Tireurs et Partisans (FTP).

La Cocarde, de vakbond van jonge fascisten die flirt met de extremisten, was ook vertegenwoordigd. Te denken valt aan Sinisha Uros, een kaderlid uit Lyon dat poseert voor de propaganda van Génération identitaire, of aan Théo Giacone, die onlangs werd opgepakt voor het gebruik van geweld bij een bijeenkomst van Philippe Poutou.

Opmerkingen van de vertaler:

(1) Op 5 december 2021 werden activisten van SOS Racisme op een extreem gewelddadige manier uit de zaal verwijderd tijdens een bijeenkomst van Reconquête! Zie: Eerste rally rechts-populist Zemmour ontsierd door geweld. Over de Zouaves Paris: Wikipédia.

Screenshot van BFMTV.

(2) Over Thaïs d’Escufon, zie: Wikipédia.