Door Rudy Reichstadt

Het originele artikel verscheen in Franc-Tireur #19 (23 maart 2022) en is hier te raadplegen: Ils crient déjà au vol ! (PZ)

De soevereinisten hebben het spookbeeld van verkiezingsfraude bij de presidentsverkiezingen opgeworpen. Willen ze een #StopTheSteal in Franse stijl, zoals Trump in de VS, in 2020?

Het is het deuntje dat we steeds vaker horen naarmate de eerste ronde van de presidentsverkiezingen nadert: in geval van een tweede termijn zal Emmanuel Macron lijden onder een onweerlegbaar tekort aan legitimiteit. Dit heeft de voorzitter van de Senaat, Gérard Larcher, verklaard in een interview met Le Figaro. Evenzo is een groep schrijvers, regisseurs, filosofen, psychiaters en economen in Libération van mening dat het “overduidelijk” is dat de terugkeer van de oorlog naar de grenzen van de Europese Unie “de zaak dient” van het staatshoofd. Van daar naar het denken dat hij Poetin persoonlijk heeft aangemoedigd om de Oekraïne binnen te vallen, is een stap die de ondertekenaars van het petitie nog net niet zetten.

We herinneren ons dat voor de journaliste Aude Lancelin de verkiezing van Emmanuel Macron in 2017 niet meer en niet minder was dan een “putsch“, geïnstigeerd door de “CAC 40.” Voor Michel Onfray was het een staatsgreep van het “kapitaal” en voor de schrijver Boualem Sansal, die normaal gesproken scherpzinniger is, een manoeuvre van de plutocraten die in de schaduw regeren. Op 15 maart onthulde Jean Lassalle exclusief de naam van de hoofdsponsor van de operatie: “het was Rothschild die besloot” om Macron naar het Élysée te sturen, zei de afgevaardigde van de Pyrénées-Atlantiques op Sud Radio. Nicolas Dupont-Aignan van zijn kant verklaarde aan Franceinfo dat hij niet weet of er de volgende keer “vrije verkiezingen” (sic) zullen zijn. De voorzitter van Debout la France! spreekt nu zelfs van een “presidentiële inbraak“.

Hij is niet de enige die zijn toevlucht neemt tot het lexicale register van de criminaliteit. “Laat u niet van de verkiezingen beroven“, herhalen Marine Le Pen en Éric Zemmour in koor, terwijl Valeurs actuelles begin januari kopte: “Emmanuel Macron. Het geheime plan van zijn overval“. Dit was enkele weken nadat Florian Philippot aan zijn honderdduizenden volgers op Twitter, met de vermelding “Fraud alert!“, een vervalste video van Gabriel Attal had doorgegeven: de regeringswoordvoerder maakte melding van een amendement over elektronisch stemmen, dat uiteindelijk in februari 2021 door de Senaat werd verworpen. Als je het probleem niet ziet, is dat omdat je de complotsites niet bezoekt. Talloos zijn degenen die, zoals François Asselineau, er inderdaad van overtuigd zijn of doen alsof ze geloven dat deze fameuze elektronische stemming geen ander doel heeft dan “verkiezingsfraude te organiseren voor de presidentsverkiezingen van 2022“!

Als de Franse soevereinisten Donald Trump zouden willen imiteren – die meer dan twee maanden voor de presidentsverkiezingen had aangekondigd dat alleen een “gemanipuleerde verkiezing” zou voorkomen dat hij zou winnen – zouden ze het niet beter hebben kunnen doen. Dromen ze van een Franse stijl #StopTheSteal (“Stop Au Vol”), de beweging die leidde tot de dodelijke aanval op het Capitool? Het is niet verboden om het te denken.