Over de blokkade van het Suezkanaal door het enorme vrachtschip Ever Given doen weer eens de wildste geruchten de ronde. Zo publiceerde Mostapha Bouchallikht op 27 maart op zijn Facebookpagina een bericht met de vraag of de blokkade misschien een onderdeel zou kunnen zijn van een masterplan om een alternatief voor het Suezkanaal te ontwikkelen. Verkleed als vraag is het natuurlijk mogelijk om de meest absurde uitspraken te doen. Men beweert immers niet echt iets, er wordt alleen maar een onschuldige vraag gesteld. Een truc bekend als Just Asking Questions.

De (Google translate) vertaling van zijn bericht luidt: “De locatie en strategische waarde van het Suezkanaal. Een containerschip dat in het Suezkanaal is gestrand, verhindert dat er elke dag goederen doorheen gaan, wat neerkomt op ongeveer $ 10 miljard, gelijk aan $ 400 miljoen, per uur, volgens schattingen van scheepsexpert Lloyd’s List, waarover de BBC schreef. Is het ongeval louter toeval te wijten aan een technische fout, of is de operatie een versnelling van het begin van het graven van een alternatief kanaal in een ander deel van de aarde? gewoon een vraag. MB”

In een reactie post iemand een landkaartje met een alternatieve route voor zo’n kanaal, dat door Bouchallikht wordt geliket. Het wekt natuurlijk erg weinig verwondering dat dit kanaal over Israëlisch grondgebied loopt. De afzender heeft het plaatje waarschijnlijk gevonden op Al-Jazeera, dat zich weer baseerde op een artikel van Business Insider en zo zijn weg vond in de Arabische wereld. Er werd in de reactie nog iets aan toegevoegd: “Amerika had in de jaren zestig een plan om via Israël een alternatief kanaal voor het Suezkanaal te openen.” In het artikel van Business Insider wordt inderdaad een voorlopig memorandum uit 1963 van 6 pagina’s (in 1996 vrijgegeven door de Amerikaanse overheid) genoemd, waarin inderdaad gewag wordt gemaakt van het aanleggen van een alternatieve route met behulp van 520 atoombommen. Maar om dit nu een plan te noemen vergt extreem veel verbeeldingskracht.

Het is dus een nogal onzinnige vraag van de vader van Kauthar Bouchallikht, die echter wel enig licht werpt op zijn paranoïde belevingswereld en die ook vragen opwerpt omtrent de opvoeding van zijn dochter. Zo’n vraag komt namelijk alleen maar op als de gedachte van een alles en iedereen manipulerende Amerikaans-Joodse elite niet als irreëel wordt beschouwd. Een almachtige elite die een ongeluk met een vrachtschip ensceneert om de wereld rijp te maken voor de gedachte van een alternatief voor het Suezkanaal over Israëlisch grondgebied met hulp van de Amerikaanse regering. Het is niet zomaar een “onschuldige” vraag, aan deze vraag ligt namelijk een gedachte ten grondslag die akelig dicht tegen klassieke antisemitische samenzweringsfantasieën aanschurkt. Ik vraag me nu toch af wat Kauthar Bouchallikht hier nu zelf van denkt, aangezien ze van mening is dat antisemitisme nooit deugt. Heeft ze ooit al eens gemerkt dat haar vader last heeft van antisemitische waanideeën? Maar waarschijnlijk hult ze zich ook deze keer weer in volhardend stilzwijgen. Vragen over haar verleden beantwoordt ze nu eenmaal liever niet of ze laat anderen de kastanjes uit het vuur halen.

Zie ook:

Kauthar Bouchallikht, de Moslim Broederschap en FEMYSO