Door Rudy Reichstadt

Met toestemming van de auteur vertaald uit het Frans. Het artikel verscheen op 16 maart in het weekblad Franc-Tireur (#18, 16 maart 2022). Het origineel is hier te raadplegen: Mercenaire du mensonge (PZ)

Thierry Meyssan, die lange tijd in dienst was van Bashar al-Assad, verheugt zich over het Russische offensief en de “denazificatie” van Oekraïne. Alweer een stommiteit van formaat.

Hulde voor wat Rusland vandaag zojuist heeft gedaan!” Met deze opzienbarende woorden besluit Thierry Meyssan de tien minuten durende video die hij online plaatst op 24 februari, de eerste dag van de grootscheepse invasie van de Oekraïne door de troepen van Vladimir Poetin. De chef van Réseau Voltaire presenteert de agressie zonder enige schroom in deze bewoordingen: “In drie uur tijd heeft het Russische leger het hele Oekraïense luchtafweersysteem vernietigd. En het zal zijn operatie voortzetten door nu het Azov Bataljon aan te vallen en het hele nazi-leiderschap in de Oekraïense regering dat door de Verenigde Staten en het Verenig Koninkrijk in het zadel werd geholpen.”

Sindsdien draait de Russische desinformatiemachine op volle kracht. Niet alleen beschuldigt het de Oekraïne ervan in het geheim biologische wapens te ontwikkelen met steun van Washington (1), maar het heeft de aanval van 9 maart op het kinderziekenhuis van Mariupol ook omschreven als een “volledig geënsceneerde provocatie”. Het Kremlin heeft ook herhaaldelijk verklaard dat zijn interventie in de Oekraïne geen ander doel had dan het land te “denazificeren“. (2)

Men moet toegeven dat Meyssan, als het over nazi’s gaat, heel goed weet waar hij het over heeft: zijn handtekening verschijnt zonder gêne in het antisemitische weekblad Rivarol, en men herinnert zich nog dat het de voormalige GUD-activist en Derde Rijk-nostalgicus Frédéric Chatillon was die hem tijdens een reis in 2006 inwijdde in het reilen en zeilen van de Syrische dictatuur, samen met Dieudonné en Alain Soral, die beweert een “Franse nationaalsocialist” te zijn.

De man die al twintig jaar beweert dat er op 11 september 2001 geen vliegtuig is neergestort op het Pentagon en die, slechts enkele uren na het bloedbad op de redactie van Charlie Hebdo, de jihadisten vrijpleitte van elke verantwoordelijkheid (en in plaats daarvan de Verenigde Staten en Israël beschuldigde) is een oude rot in complotleugens. Meyssan is een ijverige propagandist van het Kremlin en is voor de informatieoorlog wat de vechtjassen van de privé-militie Wagner zijn voor de oorlogsvoering in het algemeen: een huurling die zich achtereenvolgens ten dienste heeft gesteld van Hezbollah, de Iraanse “mollarchie”, het regime van Bashar al-Assad (onder wiens bescherming hij tien jaar heeft geleefd) of dat van kolonel Kadhafi – wiens regime hij, zonder ironie, als veel democratischer dan Zwitserland betitelde.

Alles is controleerbaar“: dat is de mantra van Thierry Meyssan. Hetgeen suggereert dat, in de Orwelliaanse wereld van het complotisme, het “controleerbare” een moment van de leugen is, van een leugen die je ongelovig laat zijn over de mogelijkheid ervan. Een “onthutsende leugen“, om de Kroatische anti-stalinistische schrijver Ante Ciliga te citeren, toen hij uit de USSR terug keerde.

Opmerkingen van de vertaler:

(1) Zie hiervoor bijvoorbeeld: Leonardo Bianchi, Van Rusland tot de Verenigde Staten, overal complotfantasieën over biolaboratoria in de Oekraïne.

(2) Zie hiervoor bijvoorbeeld: Leonardo Bianchi, Poetins “denazificatie” in Oekraïne dreigt het neonazisme in heel Europa te versterken.