Door Carlo Canepa

Vertaling van: Tutte le volte che Meloni e Salvini hanno parlato di “sostituzione etnica”

De door minister Lollobrigida gebruikte term is in het verleden ook al vaak gebruikt door de huidige premier en de leider van de Lega.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni tijdens een persconferentie na haar ontmoeting met de Spaanse premier Sanchez in het Palazzo Chigi, Rome, Italië, 5 april 2023. ANSA/RICCARDO ANTIMIANI

De woorden die de minister van landbouw en voedselsoevereiniteit, Francesco Lollobrigida, op dinsdag 18 april tijdens het vakbondscongres van Cisal uitsprak, zorgen momenteel voor discussie. “We kunnen niet toegeven aan het idee van etnische vervanging: “Hoe dan ook, Italianen krijgen minder kinderen, laten we ze vervangen door iemand anders.” Dat is niet de juiste weg”, zei Lollobrigida toen hij sprak over de demografische crisis in Italië. In het verleden, toen ze nog in de oppositie zaten, gebruikten de huidige premier Giorgia Meloni en de minister van Infrastructuur Matteo Salvini herhaaldelijk de uitdrukking “etnische vervanging” om de aanpak van immigratie door de vorige regeringen te bekritiseren.

 

Deze term verwijst naar een theorie, die zich de laatste jaren heeft verspreid onder extreemrechtse politici en aanhangers van complottheorieën, volgens welke er een plan bestaat om Europese burgers (in dit geval Italianen) te vervangen door buitenlandse immigranten. Deze theorie zou ook ten grondslag liggen aan het zogenaamde “Kalergi-plan“, genoemd naar de in 1972 overleden Oostenrijkse graaf Richard Nikolaus van Coudenhove-Kalergi. Het doel van dit plan zou zijn om een zwak ‘mestiezendom’ te creëren dat gemanipuleerd kan worden door de economische en politieke elites van Europa. In werkelijkheid zijn de ideeën van Kalergi door zijn tegenstanders volledig verkeerd voorgesteld.

Wie een zoekopdracht uitvoert op de sociale pagina’s van Meloni en Salvini, of zelfs alleen maar op YouTube, ontdekt verschillende voorvallen waarbij de leider van Fratelli d’Italia en de leider van de Lega het over etnische vervanging hadden wanneer ze het over migranten hadden. Zo sprak Meloni tussen 2016 en 2018 minstens drie keer op Twitter over etnische vervanging, waarbij hij bijvoorbeeld de financier George Soros – die vaak centraal staat in complottheorieën – ervan beschuldigde een “wereldwijde massa-immigratie en etnisch vervangingsontwerp” te ondersteunen. “De EU is medeplichtig aan ongecontroleerde immigratie, de invasie van Europa en het door het grootkapitaal en internationale speculanten gewenste etnische vervangingsproject van Europese burgers“, schreef Meloni in 2017 op Facebook. Datzelfde jaar had de leider van Fratelli d’Italia tijdens een rally gesproken over migranten als “goedkope arbeidskrachten, slaven die moeten worden uitgeleverd aan de sterke machten“. “Dat heet ‘etnische vervanging’ en dat zullen we niet toestaan“, had Meloni eraan toegevoegd.

Sinds 2015 heeft Salvini op Twitter ook minstens vier keer expliciet gesproken over etnische vervanging. “Of we stoppen, door in de regering te gaan, de door links gewenste poging tot etnische vervanging, of binnenkort zijn wijzelf de VLUCHTELINGEN!” schreef de Lega-leider in 2015.

Er is ook geen gebrek aan publieke uitspraken van de huidige minister van Infrastructuur en Transport, die bijvoorbeeld in 2017, na een bezoek aan een opvangcentrum in Milaan, zei: “Dit is het zoveelste geval van een poging tot etnische substitutie in uitvoering. Terwijl er gegevens naar buiten komen waaruit blijkt dat Italianen steeds minder kinderen krijgen, wordt alles en nog veel meer aangeboden, ontbijt, lunch en diner, computers, telefoons en de voetbalwedstrijd die op dit moment wordt gespeeld, aan mensen die niet op de vlucht zijn voor oorlog“.